Bereken je BMI: Gratis BMI Calculator voor Vrouwen & Mannen

Bereken eenvoudig je BMI voor zowel vrouwen als mannen. Ontdek wat jouw Body Mass Index betekent voor je gezondheid en leer hoe je op een gezonde manier je gewicht kunt beheren.

Onze BMI-calculator is een handige tool om inzicht te krijgen in jouw gezondheid. Of je nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven, of gewoon nieuwsgierig bent naar je BMI: deze tool geeft je snel antwoord en advies op maat.

Wat is de BMI en waarom is het belangrijk?

BMI (Body Mass Index) is een meetmethode die de verhouding tussen je gewicht en lengte beoordeelt. Op basis van je BMI kun je zien of je gewicht gezond is, ondergewicht, overgewicht of obesitas hebt. Het is een betrouwbare indicator van gezondheidsrisico's zoals hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen gerelateerd aan lichaamsgewicht.

Bij een gezond BMI hoort:

  • Ondergewicht: Risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
  • Gezond gewicht: Een goede balans tussen lichaamsvet en spiermassa.
  • Overgewicht: Risico op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk.
  • Obesitas: Verhoogd risico op ernstige gezondheidsklachten.

1. HOE BEREKEN JE

Je BMI?

De BMI-formule is eenvoudig:
BMI = gewicht (kg) / (lengte in meters)^2.

Bijvoorbeeld, als je 70 kg weegt en 1,75 m lang bent, is je BMI:
70 / (1,75 * 1,75) = 22,86.

Onze tool doet deze berekening voor jou en biedt direct feedback over je score.

BMI Calculator

2. WAT IS BMI EN

Waarom is het belangrijk?

BMI (Body Mass Index) is een meetmethode die de verhouding tussen je gewicht en lengte beoordeelt. Op basis van je BMI kun je zien of je gewicht gezond is, ondergewicht, overgewicht of obesitas hebt. Het is een betrouwbare indicator van gezondheidsrisico's zoals hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen gerelateerd aan lichaamsgewicht.

Bij een gezond BMI hoort:

Ondergewicht: Risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen.

Gezond gewicht: Een goede balans tussen lichaamsvet en spiermassa.

Overgewicht: Risico op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk.

Obesitas: Verhoogd risico op ernstige gezondheidsklachten.

3. WAT IS EEN

Gezonde BMI?

Voor volwassenen van 19 tot en met 69 jaar ligt een gezonde BMI tussen de 18,5 en de 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor volwassenen vanaf 70 jaar en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht. Hieronder zie je de BMI-grenzen per leeftijdsgroep. De BMI geeft een indicatie over hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte, maar er zijn uitzonderingen.

BMI-Score Categorie Betekenis
<18,5 Ondergewicht Je hebt mogelijk een tekort aan voedingsstoffen.
18,5 - 24,9 Gezond Gewicht Je gewicht is in balans met je lengte.
25 - 29,9 Overgewicht Je hebt wat extra gewicht; overweeg gezonde veranderingen.
30+ Obesitas Verhoogd gezondheidsrisico; raadzaam om gewichtsverlies te overwegen met begeleiding van een expert.

Voor mensen van 70 jaar en ouder

Voor mensen van 70 jaar en ouder bestaan er geen officiële BMI-afkappunten. In onze BMI-meter hanteren we daarom hogere grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht dan voor de leeftijdsgroep van 19 tot 69 jaar. Dit komt doordat het risico op ziekten bij ouderen anders ligt: zij lopen pas vanaf een BMI van 28 of hoger een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, terwijl een BMI onder de 22 al een verhoogd risico op ondervoeding met zich mee kan brengen. Met andere woorden, de ideale BMI waarbij het risico op ziekten het laagst is, ligt hoger dan bij jongere volwassenen.

BMI grenzen vanaf 70 jaar Categorie Betekenis
Lager dan 22 Ondergewicht Je hebt mogelijk een tekort aan voedingsstoffen.
Vanaf 22 tot 28 Gezond gewicht Je gewicht is in balans met je lengte.
Vanaf 28 tot 30 Overgewicht Je hebt wat extra gewicht; overweeg gezonde veranderingen.
30 en hoger Ernstig overgewicht (obesitas) Verhoogd gezondheidsrisico; raadzaam om gewichtsverlies te overwegen met begeleiding van een expert.

Uitzonderingen op de BMI

Hoewel de BMI een goede indicatie geeft van hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte, zijn er enkele uitzonderingen waarbij andere grenzen en adviezen gelden. Hieronder vind je informatie over deze specifieke groepen.

Aziatische Achtergrond

Mensen met een Aziatische achtergrond (Zuid-, Zuidoost- en Oost-Aziatisch) hebben doorgaans een hogere vetmassa dan mensen met een Westerse achtergrond bij een vergelijkbare BMI. Hierdoor lopen zij bij een lagere BMI al een hoger risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit geldt ook voor mensen van Surinaamse en Caribische afkomst met een Aziatische achtergrond.

BMI-grenzen voor Aziatische achtergrond (19-69 jaar)

BMI Betekenis
Lager dan 18,5 Ondergewicht
18,5 tot 23 Gezond gewicht
23 tot 25 Overgewicht, risico op gezondheidsproblemen
25 tot 30 Overgewicht, gemiddeld risico op gezondheidsproblemen
30 en hoger Overgewicht, ernstig risico op gezondheidsproblemen

Voor oudere mensen met een Aziatische achtergrond geldt dat een BMI lager dan 20 ondergewicht aangeeft. Voor Hindoestaanse kinderen gelden andere BMI-grenzen, omdat zij door hun lichaamsbouw vaak lichter zijn. Op deze pagina vind je een overzicht van deze aangepaste richtlijnen.

Zwangerschap en Borstvoeding

Tijdens zwangerschap en borstvoeding verandert zowel je lichaamsgewicht als je lichaamssamenstelling, waardoor de BMI in deze periode minder betrouwbaar is als gezondheidsindicator.

Krachtsporters

Voor fanatieke krachtsporters kan de BMI onjuist hoge waarden aangeven, omdat hun spiermassa vaak groter is dan gemiddeld. Dit kan ertoe leiden dat zij in de categorie overgewicht vallen, terwijl hun vetmassa juist laag is. In dit geval is de omtrek van je middel een goede aanvullende maat om gezondheidsrisico’s te beoordelen. Ook kun je een diëtist raadplegen om je vet- en spiermassa te laten meten en zo je lichaamssamenstelling beter te beoordelen.

Mensen die Erg Lang of Klein Zijn

De BMI kan minder nauwkeurig zijn voor mensen die uitzonderlijk lang of juist klein zijn. Er is echter geen precieze lengte bekend waarbij de BMI niet meer betrouwbaar is. Twijfel je of je een gezond gewicht hebt? Overweeg dan een consult met een diëtist of bespreek het met je huisarts.

OM JE GEZONDHEID TE BEOORDELEN

5 Betere Manieren.

Hoewel de BMI een schatting biedt voor gezondheidsrisico’s, is het geen complete maatstaf. Er zijn betere methoden om een volledig beeld van je gezondheid te krijgen:

WANNEER EN WAAROM

Naar de diëtist of huisarts?

In een aantal gevallen krijg je na het invullen van de BMI-meter het advies om te overleggen met een diëtist of je huisarts. Dit advies krijg je je wanneer je:

Waarom is het verstandig om naar een diëtist of je huisarts te gaan? Je huisarts kan kijken of er misschien meer aan de hand is met je gezondheid. Ook kan je huisarts je doorverwijzen voor de juiste hulp, bijvoorbeeld om een gecombineerde leefstijlinterventie te gaan volgen. De diëtist is de specialist op het gebied van voeding en ziekten. Hij of zij kan advies op maat geven wanneer je door gezondheidsproblemen je voeding aan moet passen. Je kunt zonder verwijzing naar een diëtist toe. Je kunt hier een diëtist zoeken bij jou in de buurt.