Bereken je BMI: Gratis BMI Calculator voor Vrouwen & Mannen
Bereken eenvoudig je BMI voor zowel vrouwen als mannen. Ontdek wat jouw Body Mass Index betekent voor je gezondheid en leer hoe je op een gezonde manier je gewicht kunt beheren.
Onze BMI-calculator is een handige tool om inzicht te krijgen in jouw gezondheid. Of je nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven, of gewoon nieuwsgierig bent naar je BMI: deze tool geeft je snel antwoord en advies op maat.
Wat is de BMI en waarom is het belangrijk?
BMI (Body Mass Index) is een meetmethode die de verhouding tussen je gewicht en lengte beoordeelt. Op basis van je BMI kun je zien of je gewicht gezond is, ondergewicht, overgewicht of obesitas hebt. Het is een betrouwbare indicator van gezondheidsrisico's zoals hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen gerelateerd aan lichaamsgewicht.
Bij een gezond BMI hoort:
- Ondergewicht: Risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
- Gezond gewicht: Een goede balans tussen lichaamsvet en spiermassa.
- Overgewicht: Risico op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk.
- Obesitas: Verhoogd risico op ernstige gezondheidsklachten.
1. HOE BEREKEN JE
Je BMI?
De BMI-formule is eenvoudig:
BMI = gewicht (kg) / (lengte in meters)^2.
Bijvoorbeeld, als je 70 kg weegt en 1,75 m lang bent, is je BMI:
70 / (1,75 * 1,75) = 22,86.
Onze tool doet deze berekening voor jou en biedt direct feedback over je score.
BMI Calculator
2. WAT IS BMI EN
Waarom is het belangrijk?
BMI (Body Mass Index) is een meetmethode die de verhouding tussen je gewicht en lengte beoordeelt. Op basis van je BMI kun je zien of je gewicht gezond is, ondergewicht, overgewicht of obesitas hebt. Het is een betrouwbare indicator van gezondheidsrisico's zoals hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen gerelateerd aan lichaamsgewicht.
Bij een gezond BMI hoort:
Ondergewicht: Risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
Gezond gewicht: Een goede balans tussen lichaamsvet en spiermassa.
Overgewicht: Risico op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk.
Obesitas: Verhoogd risico op ernstige gezondheidsklachten.
3. WAT IS EEN
Gezonde BMI?
Voor volwassenen van 19 tot en met 69 jaar ligt een gezonde BMI tussen de 18,5 en de 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor volwassenen vanaf 70 jaar en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht. Hieronder zie je de BMI-grenzen per leeftijdsgroep. De BMI geeft een indicatie over hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte, maar er zijn uitzonderingen.
Voor mensen van 70 jaar en ouder
Voor mensen van 70 jaar en ouder bestaan er geen officiële BMI-afkappunten. In onze BMI-meter hanteren we daarom hogere grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht dan voor de leeftijdsgroep van 19 tot 69 jaar. Dit komt doordat het risico op ziekten bij ouderen anders ligt: zij lopen pas vanaf een BMI van 28 of hoger een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, terwijl een BMI onder de 22 al een verhoogd risico op ondervoeding met zich mee kan brengen. Met andere woorden, de ideale BMI waarbij het risico op ziekten het laagst is, ligt hoger dan bij jongere volwassenen.
Uitzonderingen op de BMI
Hoewel de BMI een goede indicatie geeft van hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte, zijn er enkele uitzonderingen waarbij andere grenzen en adviezen gelden. Hieronder vind je informatie over deze specifieke groepen.
Aziatische Achtergrond
Mensen met een Aziatische achtergrond (Zuid-, Zuidoost- en Oost-Aziatisch) hebben doorgaans een hogere vetmassa dan mensen met een Westerse achtergrond bij een vergelijkbare BMI. Hierdoor lopen zij bij een lagere BMI al een hoger risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit geldt ook voor mensen van Surinaamse en Caribische afkomst met een Aziatische achtergrond.
BMI-grenzen voor Aziatische achtergrond (19-69 jaar)
Voor oudere mensen met een Aziatische achtergrond geldt dat een BMI lager dan 20 ondergewicht aangeeft. Voor Hindoestaanse kinderen gelden andere BMI-grenzen, omdat zij door hun lichaamsbouw vaak lichter zijn. Op deze pagina vind je een overzicht van deze aangepaste richtlijnen.
Zwangerschap en Borstvoeding
Tijdens zwangerschap en borstvoeding verandert zowel je lichaamsgewicht als je lichaamssamenstelling, waardoor de BMI in deze periode minder betrouwbaar is als gezondheidsindicator.
Krachtsporters
Voor fanatieke krachtsporters kan de BMI onjuist hoge waarden aangeven, omdat hun spiermassa vaak groter is dan gemiddeld. Dit kan ertoe leiden dat zij in de categorie overgewicht vallen, terwijl hun vetmassa juist laag is. In dit geval is de omtrek van je middel een goede aanvullende maat om gezondheidsrisico’s te beoordelen. Ook kun je een diëtist raadplegen om je vet- en spiermassa te laten meten en zo je lichaamssamenstelling beter te beoordelen.
Mensen die Erg Lang of Klein Zijn
De BMI kan minder nauwkeurig zijn voor mensen die uitzonderlijk lang of juist klein zijn. Er is echter geen precieze lengte bekend waarbij de BMI niet meer betrouwbaar is. Twijfel je of je een gezond gewicht hebt? Overweeg dan een consult met een diëtist of bespreek het met je huisarts.
OM JE GEZONDHEID TE BEOORDELEN
5 Betere Manieren.
Hoewel de BMI een schatting biedt voor gezondheidsrisico’s, is het geen complete maatstaf. Er zijn betere methoden om een volledig beeld van je gezondheid te krijgen:
1. Vetpercentage.
BMI meet alleen je gewicht in verhouding tot je lengte, maar zegt niets over de samenstelling van dat gewicht. Door je vetpercentage te meten, krijg je een nauwkeuriger beeld. Dit kan via een moderne weegschaal of bij een gezondheidsprofessional met huidplooimetingen. Een gezond vetpercentage voor mannen ligt tussen 14 en 17%, en voor vrouwen tussen 21 en 24%. Je vetpercentage houdt rekening met zowel vet- als spiermassa en is daarmee specifieker dan BMI.
2. Middelomtrek.
Je totale vetpercentage vertelt niet waar vet zich bevindt. Vooral visceraal vet, dat zich rond je organen ophoopt, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.
Je kunt je middelomtrek meten met een lintmeter. Houd rekening met de juiste meettechniek: meet halverwege het laagste punt van de onderste rib en de bovenkant van je bekken, na een normale uitademing zonder druk op de huid. Een gezonde omtrek is minder dan 94 cm voor mannen en minder dan 80 cm voor vrouwen.
3. Bloedwaarden.
Gewicht en vetmassa geven slechts beperkt inzicht in je gezondheid. Bloedwaarden zoals triglyceriden, bloedsuikerspiegel en insuline zijn cruciale indicatoren voor de kans op hart- en vaatziekten en diabetes.
Bloedonderzoek biedt ook inzicht in je vitamine-, mineralen- en hormoonbalans, wat veel zegt over je algehele gezondheid. Bespreek deze waarden met je arts voor een juiste interpretatie.
4. De Spiegel.
Niet alles is meetbaar. Soms voel je je niet optimaal, zelfs als alle indicatoren normaal zijn. Een kritische blik in de spiegel kan veel onthullen: kijk naar je lichaamshouding, huid, haar en nagels. Deze kunnen tekenen van interne gezondheid tonen en eventuele problemen signaleren.
5. Eigen Lichaamsbeeld
Gezondheid omvat meer dan de afwezigheid van ziekte; het gaat ook om fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden. Voel je je niet goed in je vel, ongeacht wat de cijfers zeggen? Neem dan de tijd om naar jezelf te luisteren en te werken aan je mentale gezondheid.
Sociale media kunnen zelfbeeld beïnvloeden, waardoor sommigen zich onzeker voelen ondanks een gezond uiterlijk. Deze mentale belasting kan soms meer impact hebben op je gezondheid dan fysieke aspecten. Zelfliefde is niet meetbaar – het is iets wat je moet ervaren.
WANNEER EN WAAROM
Naar de diëtist of huisarts?
In een aantal gevallen krijg je na het invullen van de BMI-meter het advies om te overleggen met een diëtist of je huisarts. Dit advies krijg je je wanneer je:
Ernstig ondergewicht of Ondergewicht
Ernstig ondergewicht hebt. Ondergewicht hebt en niet de voeding binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft, aan wilt komen of ongewenst af bent gevallen.
Overgewicht hebt
én
- een te hoge middelomtrek of
- een medische aandoening of ziekte. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, verhoogde bloedsuiker, hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes) of slaapapneu.
Ernstig overgewicht
hebt met een BMI tussen de 30-35 én
- een te hoge middelomtrek of
- een andere medische aandoening of ziekte. Hierboven staat aan welke aandoeningen en ziekten je bijvoorbeeld kan denken.
Ernstig overgewicht hebt met een BMI van 35 of hoger.
Waarom is het verstandig om naar een diëtist of je huisarts te gaan? Je huisarts kan kijken of er misschien meer aan de hand is met je gezondheid. Ook kan je huisarts je doorverwijzen voor de juiste hulp, bijvoorbeeld om een gecombineerde leefstijlinterventie te gaan volgen. De diëtist is de specialist op het gebied van voeding en ziekten. Hij of zij kan advies op maat geven wanneer je door gezondheidsproblemen je voeding aan moet passen. Je kunt zonder verwijzing naar een diëtist toe. Je kunt hier een diëtist zoeken bij jou in de buurt.